ASKOV FORSØGSMØLLE, Møllevej 21, Askov. 6600 Vejen

Askov Forsøgsmølle pict.


Askov Forsøgsmølle, eller "Poul La Cour Museet", som bygningen nu kaldes, ligger på Møllevej 21, ikke langt fra højskolen, hvor Poul La Cour (1848-1908) underviste i matematik, fysik og kemi.

Ideen med museet er at fortælle historien om Poul La Cours liv og gøremål, og den betydning han fik for eftertiden. Han fungerede som højskolelærer og opfinder, samtidig med at han arbejdede for at forbedre landbefolkningens kår.
I 1878 opfandt han tonehjulet, der muliggjorde sending af op mod 25 telegrammer samtidig. I 1891 fremstillede han verdens første EL-producerende vindmølle og senere udviklede han metoder til opbevaring af energien i form af brint. Han fik hurtigt tilnavnet "Danmarks Edison".
Poul La Cour blev den direkte årsag til, at Danmark 100 år senere, er verdens største producent af vindmøller.

Bygningen er opført efter tegninger af arkitekten P. V. Jensen-Klint, hvis sidste arbejde blev Grundtvigskirken på Bispebjerg Bakke i København.
Den første mølle på bygningen var en seksvinget gallerihollænder, som brændte i 1929. Derefter blev der monteret en firevinget vindmotor med klapper, en såkaldt Lykkegaard Mølle, som producerede strøm indtil 1958. Den blev taget ned i 1968, da tårnets gitterkonstruktion var rustet op.

Bygningerne står næsten som de så ud, da de blev opført i 1897, og indeholder udstilling om Poul La Cour, hans forsøg og opstillinger. Det er endvidere planlagt, at der igen skal sættes en vindmølle på taget.

Museet har åbent efter aftale, samt på særlige fastlagte dage. Se åbningstider på museets hjemmeside.

Møllen ejes af "Poul La Cour Fonden", der har købt bygningerne med støtte fra dansk vindmølleindustri. (2006)

FAKTABOX
 
Opført år 1897:
 
Seksvinget hollandsk vindmølle med galleri
 
Undermølle i grundmur
 
Overmøllen var af træ og tækket med spån
 
Vingerne var monteret med klapper
 
Møllen havde vindrose
 
Bygget som El-forsøgsmølle
 
I drift indtil 1958

 
Askov Forsøgsmølle kort

find museet

Askov Forsøgsmølle

moellearkivet.dk/logodown