GAMMELBY MØLLE, Gammelby Møllevej 62, 7000 Fredericia

moellearkivet.dk/Gammelby Mølle pict.
Hvor det eksisterende mølleanlæg ligger, har der være mølle siden 1500-tallet. I 1641 brændte møllen ved et uheld. Under Svenskekrigene i 1657-60 brændte møllen igen og det var først da slægten Markussen overtog møllen i 1680'erne, at Gammelby Mølle begynder at blive velstående.
I Markbogen 1683 kan man læse den første beskrivelse af møllen....

1. Kan bruges sommer og vinter, dog at han en gang om dagen og om natten formedelst mangel på vand må stemme. Om vinteren i vådt vejr formedelst overflødighed på vand må da også stemme, formedelst vandet ikke kan have sit fraløb.

2. Har 1 kværn, skylder dog for 2. Skal dog lade forfærdige nok en kværn, som tilforn har været. Drives med 1 hjul. Er overfaldsvand.

3. Vandet samles af marken og er en vandmølle, betjener ingen distrikt, uden hvem som vil. Har ingen pløjejord, ingen græsning eller nogen herlighed. En liden frugthave, hvorudi 5 frugtbare æbletræer. Et liden stykke kåljord, ingen humlehave.
-
I 1683 var Gammelby Mølle en fattig mølle.

Mølleriet er restaureret. Ved arrangerede ture og særlige arrangementer kan man blive vist rundt i møllen, samt se stuen med Sigvald Hentzes vægdekorationer fra 1843.

Side om side med mølleriet er der indrettet Cafe og gårdbutik i møllebygningen. Gårdbutikken sælger fødevarer, tøj, sko, smykker og brugskunst. I cafeen serveres der hjemmebag og friskbrygget hjemmemalet kaffe. Til børnene kan der købes sodavand og is.

Gammelby Mølle ligger naturskønt i fredede omgivelser. Det er rigtig hyggeligt at besøge cafeen, blive beværtet af det flinke værtspar, smage deres specialiteter og gode kaffe, mens vandet bruser over vandhjulet udenfor og mølleriet knager.

Den ejes privat. (2004)
FAKTABOX
 
Opført 1783: 
Stuehus opført 1837

Vandmølle med 2 overfaldshjul

Fundament af kampesten

Facader i bindingsværk og træ

Taget er et heltag beklædt med pap

Malekarm, stigbord og vandføring er bevaret

Mølledammen retableret 1998

Opført som kornmølle og i drift indtil 1950
 
 
moellearkivet.dk/Gammelby Møllekort

find møllen

Gammelby Mølle

moellearkivet.dk/logodown