GEDSERMØLLEN, Energimuseet, Bjerringbrovej 44, 8850 Bjerringbro. Viborg

moellearkivet.dk/Gedsermøllen

På Elmuseet i Bjerringbro kan man se Danmarks første store moderne vindmølle, der leverede vekselstrøm direkte til elnettet. Møllen der kunne producere 200 kw, blev rejst på Sydfalster ved Gedser i 1957. Den blev finansieret med penge fra Marshall-midlerne.

Vindmøllen har et vingefang på 24 meter og kørte fra 1957 til 1967. Under energikrisen i 1970'erne blev møllen sat i stand og kørte igen fra 1977 til 1979. På det tidspunkt var den verdens eneste store elmølle, der havde produceret strøm igennem 10 år.

Gedsermøllen var et stort teknologisk gennembrud for den moderne vindmølle, ikke bare i Danmark, men også på verdensplan. Dens kendetegn var tre vinger, bremseklapper på vingerne samt en asynkron generator. Størrelsen på generator og vinger var nøje afstemt hinanden og tilpasset de stedlige vindforhold.
Møllen var designet af afdelingsingeniør Johannes Juul (1887-1969), der som 17'årig havde været elev på et af Poul La Cour's kurser for landlige elektrikere på Askov Højskole. Han havde fra 1950 til 1952 eksperimenteret sig frem til to mindre vindmøller, der var i drift ved Vester Egesborg og på Bogø.

Enkelhed, sikkerhed og lav pris var nogle af nøgleordene bag Gedsermøllen. Den udgør en af de vigtigste teknologiske nyskabelser i Danmark efter 1945. Gedsermøllens design havde i slutningen af 1980'erne spredt sig til vindmøllefabrikanter i hele verden. Udlandet omtalte møllen som 'det danske koncept'.

Gedsermøllen endte i 1992 sine dage på Elmuseet hvor nacellen med to vinger blev monteret på en lav betonring og forsynet med en ståltrappe, så museumsgæsterne kan gå op og se ind til møllens maskineri.

Gedsermøllen ejes af Elmuseet. (2006)

FAKTABOX

Bygget 1957:

Vindmølle til elproduktion

Fundament af beton

'Kroppen' var et 25 meter højt betontårn

Nacelle (hat) af stål monteret med 200 kw asynkron generator

Trebladet vingekonstruktion med kærne af stål beklædt med træ og aluminium

Møllen krøjede med elmotor styret af en vindfløj

Bygget som elproducerende vindmølle og i drift indtil 1967

moellearkivet.dk/Gedsermøllekort
moellearkivet.dk/Energimuseet

Nyt Navn

EL-Museet har skiftet navn og kalder sig nu 'Energimuseet'

Find Vej

Energimuseet

moellearkivet.dk/logodown