GRUBBE MØLLE (vand), Grubbe Møllegyden 2, 5600 Faaborg-Midtfyn Kommune

moellearkivet.dk/Grubbe Mølle vand pict.
Grubbe Mølle ligger smukt i det sydfynske landskab, lidt udenfor Faaborg, og er Fyns eneste fungerende dobbeltanlæg. Den tilhørte oprindelig godset Hvedholm, som senere kom under grevskabet Brahesminde, der solgte møllen til selveje i 1876.

Det er en meget gammel mølle, anlagt i 1400-tallet og de nuværende bygninger stammer fra midten af 1700-tallet.

Vandmøllen er meget ældre end vindmøllen. Måske har den været kornmølle for en borg, da der ikke langt fra møllen, ved et gammelt voldsted, er fundet munkesten. Det tyder på en bebyggelse fra Middelalderen.

Den gulkalkede længebygning hvor mølleriet er indrettet i den sydlige ende, rummer også møllerbolig med kvist, folkerum og garage. Møllen står med komplet inventar, bl.a. findes en 'triør' til frarensning af klintefrø, der tidligere var et stort problem i brødkorn.

Hvis nogen vil opleve hvordan det er at bo på en vandmølle, har ejerne indrettet to store værelser i møllergården til Bed & Breakfast, hvor man kan falde i søvn til lyden af vandets brusen.

Møllen kan ses i funktion på rundvisninger, hvor der samtidig fortælles om møllens historie. Grubbe Mølle ejes af Kirsten og Niels Erik Jervelund. (2009) Se også 'Grubbe Mølle (vind)

FAKTABOX

Anlagt i 1400-tallet

Vandmølle med turbine

Mølle og beboelse i een længe

Facader i grundmur med kvist

Taget er et saddeltag beklædt med skiffer

Dam, vandføring, sluse, fødekanal og turbine er bevaret

Bygget som kornmølle og i drift indtil 1960

 

moellearkivet.dk/grubbe mølle vandkort

find møllen

Grubbe Mølle

moellearkivet.dk/logodown