GRUBBE MØLLE (vind), Grubbe Møllegyden 2, 5600 Faaborg-Midtfyn Kommune

moellearkivet.dk/Grubbe Mølle (vind) pict.

Grubbe Vindmølle ligger naturskønt i Fyns sydvestlige hjørne og er en del af ét af de få bevarede anlæg, der består af både vind- og vandmølle.
Vindmøllen stod oprindelig på Nordgården ved Nykøbing Sjælland, men i 1892 købte Anders Peder Nielsen Ploug den tres år gamle mølle, og fragtede den i mindre stykker til Sydfyn, hvor møllebygger Andersen fra Fåborg genopførte den på en lille forhøjning, ikke langt fra vandmøllen. Møllen blev samtidig moderniseret med klapper og vindrose, der dog forsvandt igen under en senere restaurering.
Den ret store mølle har et vindfang på 37 alen (ca. 23 meter) og ligger frit for vestenvinden. Det satte Grubbemølleren i stand til at male korn, når vandmøllen manglede vand om sommeren eller isen bandt vandet om vinteren.

Orkanen d. 3. december 1999 var hård ved Grubbe Vindmølle. Vingerne, vingeakslen og hathjulet blæste af, og skadede samtidig møllen, så omkostningerne til den samlede reparation ville blive 1,4 millioner kr. Møllen var ikke forsikret, men i 2001 bevilgede Skov- og Naturstyrelsen 700.000 kr. til rep. under forudsætning af, at foreningen 'Grubbe Mølles Venner' og ejerne Kirsten og Niels Erik Jervelund, selv fremskaffede et tilsvarende beløb. Styrelsen ønskede samtidig, at møllen igen fik monteret jalousivinger og blev selvkrøjende med vindrose. Begrundelsen var, at det er mere foreneligt med løgkuplen. Dette fordyrer selvfølgelig projektet.
I 2003 nedtog møllebygger John Jensen møllehatten, og efter nogle års hårdt arbejde med at skaffe økonomisk grundlag for restaureringen, kunne Grubbe Mølle, i sommeren 2006, igen nydes med hat og flotte gule vingearme, nu monteret med klapper.

Møllen kan ses i funktion på rundvisninger, hvor der samtidig fortælles om møllens historie.
Hvis nogen vil opleve hvordan det er at bo på en vandmølle har ejerne, Kirsten og Niels Erik Jervelund, indrettet to værelser i møllergården til Bed & Breakfast, hvor man kan sove trygt til lyden af vandets brusen.

Der er parkering foran vandmøllen, og borde/bænke i den hyggelige have bag møllerboligen.

Se også Grubbe Vandmølle.

Møllen er privatejet. (2004)

FAKTABOX
 
Opført ca. 1832:

Hollandsk vindmølle med jordomgang

Fundament af kampesten

Overmøllen er af træ og beklædt med spån

Hatten er løgformet og beklædt med pap

Vingerne er monteret med klapper

Møllen krøjer med vindrose

Bygget som kornmølle og i drift indtil 1960
 
 
moellearkivet.dk/Grubbe Mølle (vind) kort

find møllen

Grubbe Mølle

moellearkivet.dk/Grubbe Mølle (vind)

Vindmøllen uden vinger og med hatten på jorden. (2004)

moellearkivet.dk/logodown