GØHLMANNS MØLLE, Møllegården 1 - 3, 6000 Kolding

moellearkivet.dk/Gøhlmanns Mølle

Gøhlmanns Mølle står som Koldings vartegn ved Gøhlmannsvej, der tidligere hed Vejlevej. Møllen blev opført som korn- og barkmølle af garver Peter Jürgen Gøhlmann (1809-1884), der var en af de betydeligste forretningsmænd i Kolding i 1800-tallet.

Gøhlmann var en særdeles initiativrig mand. Han blev født i Haderslev i 1809, som søn af en garver. Allerede som 22-årig fik han borgerskab i Kolding som garver, og byggede en gård i Låsbygade. Senere fik han teglværk, kalkbrænderi ved havnen, saltkogeri, cindersbrænderi og en mølle. Den første mølle, som Gøhlmann byggede, brændte i 1860, hvorefter han opførte den eksisterende. Som bygherre opførte han de fleste huse på østsiden af Langelinie og på den nordlige side af Blæsbjerggade.

Møllen var indrettet til både vind- og dampkraft. I 1911 blev der installeret en dieselmotor og samtidig blev brugen af vindkraft opgivet. I 1932 mistede møllen sin ene vingearm i en storm, og det andet blev taget ned i 1938, da vingerne var uden betydning. Indtil 1965 blev mølleriet drevet fra vestfløjen, hvor dieselmotoren stod.

Kolding kommune købte det meget forfaldne anlæg i 1987, rev hovedbygningen og de gamle lade- og staldbygninger ned. Vestfløjen blev restaureret og der blev opført ældreboliger på grunden. Møllen blev senere restaureret, dog ikke tilbage til oprindelig stand med vindrose og jalousivinger. Der var kun penge til sejlvinger og svans.

Møllen ligger i et kommunalt service-område og ejes af Kolding Kommune. (2006)

FAKTABOX

Opført år 1847:

Hollandsk vindmølle med galleri

Undermølle i grundmur

Rund overmølle i hvidkalket grundmur

Hatten er bådformet og beklædt med pap

Vingerne har hækværk til sejl

Møllen har krøjebjælker og svans

Bygget som korn- og barkmølle og i drift indtil 1965

moellearkivet.dk/Gylling Møllekort

find møllen

Gøhlmanns Mølle

DAGBOG

2011. Psykologisk Rådgivning har kontorer i møllen.

2012. Kolding Kommune har udbudt møllen til salg.

moellearkivet.dk/logodown