HAMMERMØLLEN, Bøssemagergade 21, 3150 Hellebæk. (Helsingør Kommune)

moellearkivet.dk/Hammermøllen pict.
Hellebæk Hammermølle ligger smukt i udkanten af skovområdet Teglstrup Hegn ved sin mølledam, kaldet Holdedammen, der får vand fra Hellebækken.
Møllen er den eneste af sin art i Danmark. Området er et gammelt fabriksområde, hvor der fra 1600-tallet til 1870 blev produceret geværer, bl.a. til slaget på Dybbøl Banke i 1864. Geværerne var medårsag til at vi tabte slaget. Vi havde kun de langsomme forladegeværer fra Kronborg Geværfabrik, som Hammermøllen var en del af, mens fjenden havde de hurtigere bagladegeværer og kunne skyde dobbelt så hurtigt som vi.Hammerværket er genskabt, og består af to hamre:
STRÆKHAMMEREN vejer 100 kg og bruges til at strække stålet (flade det ud).
LØBEHAMMEREN vejer 30 kg og bruges til at hammersvejse de hvidglødende geværløb sammen.

På særlige dage tændes der op i den gamle esse og så smedes der som i gamle dage.Hammermøllen blev fredet 1959, restaureret 1974-82 og indviet den 10. november 1982 på mortensaftensdag, opkaldt efter Skt. Morten, der er møllernes skytshelgen.


I 1998 indspilledes Lars von Triers Morten Korch TV-serie "Ved Stillebækken" på møllen.Bygningen fungerer som arbejdende museum og cafe.Møllen drives af foreningen Hammermøllens Venner (2006) 


Hammermøllen, hjul

FAKTABOX

Opført 1765:

Vandmølle med to brystfaldshjul.

Fundament af kampesten.

Facader i grundmur.

Taget er halvvalmet og tækket med strå.

Malekarm og stigbord bevaret.

Vand fra flere damsystemer.

Bygget som hammermølle og i drift indtil 1870. 


 

moellearkivet.dk/Hammermøllekort

Find møllen

Hammermøllen

moellearkivet.dk/logodown