HERLUFLILLE MØLLE , Suså Landevej 68, 4160 Herlufmagle. Næstved Kommune

moellearkivet.dk/Herluflille Mølle pict.
Når man kører fra Ringsted mod Næstved er der, på den første del af ruten, intet mindre end fire steder af interesse for møllefans.
Det første er Per Glieses modelmøller, der om sommeren pryder hans have i Høm. Næsten overfor den lille stikvej, der går hen til Per Glieses have, begynder Høm Møllevej. Nogle hundrede meter ude af denne ligger Høm Mølle, hvis turbine stadig snurrer lystigt i kampen for at lave elektricitet. Nogle kilometer videre mod Næstved, igennem Høm og Vetterslev, står Buske Mølle højt på en bakke, på venstre side af landevejen. Den har i årevis været under reparation og anvendt til beboelse. Også på venstre side, nogle kilometer længere mod Næstved, kommer man pludselig til en lille møllegård omgivet af træer og bag gården stikker Herluflille Mølle sin hat i vejret.

Det er et skønt syn, at se den flotte nyrestaurerede og funktionsdygtige mølle. 

Det var møllebygger Jens Peter Hansen der byggede møllen i 1884, og han drev den indtil 1892, hvor han solgte til Rasmus Larsen. Han blev efterfulgt af sønnen Valdemar Larsen, der var den nuværende ejers far. Esther og Helge Larsen er derfor 3. generation på stedet.I 1917 fik møllen tilføjet et savværk, som blev udbygget med en langtømmersav i 1948.


I 1931 gennemgik møllen en større renovering, hvor den blev forsynet med jernakselhoved og fik monteret selvsvikker og selvkrøjer med vindrose.


I 2003 tog Helge Larsen beslutningen om at ville bevare sin vindmølle. Den dengang 83-årige møller var derfor med til at stifte et møllelaug, som i otte år har arbejdet på at restaurere Herluflille Mølle, bl.a. har den gamle møller selv savet de ca. 8000 spåner af lærketræ, som møllen er beklædt med og et par medlemmer har, under kyndig vejledning af møllebygger Jørn Nilsson, selv bygget vingerne. Resultatet er blevet en fantastisk flot mølle, som er den eneste vindmølle med savværk på Sjælland.Møllen kan ses på 'Mølledagen' og efter aftale. (se tlf. på møllens fine hjemmeside.)Herluflille Mølle ejes af Esther og Helge Larsen, men er udlejet for en 30-årig periode til Herluflille møllelaug, der står for drift og vedligeholdelse. (2011)
FAKTABOX
 
Opført 1884:

Ottekantet Hollandsk Mølle med galleri

Kvadratisk undermølle i kampesten

Overmølle i træ beklædt med lærkespån

Hatten er løgformet og beklædt med pap

Vingerne har selvsvikker og møllen krøjer med vindrose

Møllen har et savværk monteret

Bygget som kornmølle og i drift indtil 1964
 
 
oellearkivet.dk/Herluflille Møllekort

find møllen

Herluflille Mølle

moellearkivet.dk/logodown