HESTEMØLLERNE (tema), Overalt i landet.

moellearkivet.dk/Hestemølle pict.

Hestemøllerne, hesteomgangen eller hestegangen kom tidligt til Danmark. Noget af det tidligste vi kender til hestemøller, er da Sorø Kloster brænder i år 1247, da nævnes blandt de ødelagte anlæg en vandmølle og en hestemølle.

Hestemøllerne bestod af et stort vandretliggende tandhjul, der gennem en udveksling drev en roterende aksel under gårdspladsen og ind i laden, hvor den gennem en tilsvarende udveksling, drev selve kværnen, tærskeværket eller andre redskaber.

Hestemøllerne var i 1800-tallet meget almindelige, og de fleste større gårde havde deres heste- eller oksedrevne mølle. Nogle gårde byggede et hus omkring møllen, så heste og tjenestefolk kunne arbejde i tørvejr.

Hestemøllerne var ikke særligt rentable. Det var dyrt at drive dem rundt og kapaciteten var lav. Deres store fordel var, at de kunne køre uanset vejret, som i perioder satte snart vandmøllerne, snart vindmøllerne ud af drift. (2005)

BILLEDE:

A: - "Hestegangen i Maale", nord for Kerteminde på Fyn.
Huset er desværre tomt. Det bruges som læskur for en flok ungkvæg der græsser på den omkringliggende mark.

B: - "Hesteomgang ved gården fra Skamby-Torup".
Frilandsmuseet "Den Fynske Landsby" har en komplet og fungerende hestemølle, der er beliggende ved "Gården fra Skamby-Torup". Det oprindelige mølleværk var af træ, men var allerede væk, da museet fik bygningen. Museet har nu etableret et værk af støbejern, og lejlighedsvis spændes der heste for trækbommen.

C: - "Hestemøllen demonstreres".
På Landbrugsmuseet Fløjgården, Dalbyvej 66. Gørlev på Sjælland, har man en fritliggende udendørs hestemølle, og på dage med 'arbejdende museum' bliver de flotte belgierheste spændt for bommen, og det er en oplevelse at se disse kæmpedyr sindigt trave rundt i cirkler, mens de trækker den lille mølle.

FAKTABOX
 
Beskrevet første gang i 1247:

En Hestemølle består af:

1. Trækstang til 1. eller 2. heste

2. Vandretliggende tandhjul i træ eller støbejern

3. Udveksling med aksel under gårdsplads ell. gulv til tærskelade

4. Udveksling med remtræk til tærskeværk ell. kværn

Antallet af hestemøller toppede i 1800-tallet for derefter stort set at forsvinde
 
moellearkivet.dk/Hestemøllekort
moellearkivet.dk/logodown