KNAG MØLLE, Knagmøllevej 8, Skudstrup, 6630 Rødding

moellearkivet.dk/Knag Mølle pict.
Knagmøllen eller 'Æ Knagmøll' ligger ved Kongeåen, der dannede grænse mellem Danmark og Tyskland fra 1864 til 1920. Navnet menes at stamme fra det gamle ord 'knoger', der betyder knogler, og hentyder til at Knagmøllen fra 1830 til 1856 var en benmølle - altså en stampemølle der knuste knoglerne fra døde dyr, så bonden kunne bruge dem som foder til grise, høns og lam.

Mølleanlægget består af en enkelt længe med beboelse i den sydlige ende og mølle i den nordlige.
Vandhjulet er et 4,5 meter stort underfaldshjul der udvikler 15 Hk, og som drives af det opstemmede vand fra åen, der ledes under vejen og forbi husets gavl i en gravet rende. Indtil 1930 var vejen forbi møllen en privat vej, hvor brugerne skulle betale for at bruge vejen. Det kostede 5 øre for cykler og 10 øre for vogne at passere.

Knagmøllen ligger ualmindeligt smukt lige ned til vandet i Kongeådalen og lidt nord for landsbyen Skodborg. Det er lystfiskernes paradis, og en tidlig diset morgen kan man, sammen med disse morgenduelige naturelskere, få en dejlig naturoplevelse når solen står op og langsomt jager tågen bort.

Der er en stor P-plads syd for møllen. Tag selv campingsættet med eller drik kaffen i græsset ved åen. Nyd stilheden og den storslåede natur.

Møllen er fredet. Den ejes privat. (2004)

FAKTABOX
 
Opført 1780: 
 
Vandmølle med underfaldshjul
 
Fundament af kampesten
 
Facader i opstolpet bindingsværk og kalket hvid
 
Taget er halvvalmet og tækket med strå
 
Vandføring, sluse, kanal og hjul er bevaret
 
Mølledammen er selve åen, der stemmes op
 
Bygget som kornmølle
 
Driften ophørt 1950
 
moellearkivet.dk/Knag Møllekort

Find møllen

Knag Mølle

moellearkivet.dk/logodown