MAJBØLLE MØLLE, Majbølle Byvej 82, 4862 Guldborg. (Guldborgsund Kommune)

moellearkivet.dk/Majbølle Mølle pict.

Majbølle Mølle står højt og flot ved frakørslen til Guldborg fra E47 (Farø-motorvejen) ca. 2 km. fra Guldborgsund-tunnelen. Den er både et historisk mindesmærke og et spændende turistmål. Oprindelig var Majbølle Mølle en stubmølle og fungerede som sådan fra 1612 til 1896. Men med udviklingen fulgte også ønsket om en mere effektiv og tidssvarende mølle, og resultatet blev den nuværende Hollændermølle. 

Møllen var i funktion indtil 1982, hvor den blev overdraget til Majbølle Møllelaug, og med sognepræst Lars Graff Nielsen i spidsen blev møllen restaureret og derefter genindviet i 1989 af Prins Henrik.I forrummet er der en udstilling af gamle markredskaber, og på mølleloftet (andet stokværk) finder man en udstilling om møllens restaurering.

Selve kornmagasinet fungerer i dag som møderum og udstillingsrum, og som café i forbindelse med møllens forskellige aktiviteter, herunder julemarkedet og særlige tema-arrangementer.Majbølle Møllelaug består af en bestyrelse og godt 150 medlemmer, der sørger for vedligeholdelse og renovering af møllen. 
Møllen lejes også ud til medlemmer, der ønsker at holde en fest eller et møde i særlige, historiske omgivelser.Møllen ejes af den selvejende institution Majbølle Møllelaug.(Majbølle Møllelaug 2007) 


FAKTABOX

Opført år 1896:

Hollandsk vindmølle med galleri

Undermølle i grundmur med gennemkørsel

Ottekantet overmølle i træ beklædt med spån

Hatten er løgformet og beklædt med spån

Vingerne har hækværk til sejl

Møllen krøjes med svans

Bygget som kornmølle og i drift indtil 1982

 

moellearkivet.dk/Majbølle Møllekort

Find møllen

Majbølle Mølle

moellearkivet.dk/logodown