RIISAGERMØLLEN, Energimuseet, Bjerringbrovej 44, 8850 Bjerringbro. (Viborg K.)

moellearkivet.dk/Risagermøllen pict.
På dage med god vind producerer denne mølle elektricitet til Elmuseet. Møllen har fået navn efter dens konstruktør, Christian Riisager. I 1978 blev denne mølle fremstillet i 5 eksemplarer. Det var begyndelsen på det danske vindmølleeventyr.

Fra 1979 til 1985 stod møllen på forsøgsstation Risø. Her foretog man et stort antal målinger for at kunne vejlede en gryende dansk mølleindustri.

Møllen er en såkaldt opdriftsmølle. Det betyder, at vingernes profil giver møllen ekstra kraft, når den først kører rundt.

Christian Riisager var uddannet som tømrer og boede i Lind ved Herning. I hans baghave løb en å og han byggede en vandmølle med dynamo, der gav strøm til hans havebelysning. Senere byggede han en vindmølle monteret med en asynkronmotor, som han, igennem en elektronisk styring, tilsluttede det offentlige elnet. I kælderen stod hans kone og kiggede på måleren og så den løb baglæns. Der blev produceret strøm.
Riisager fik interesse for vindmøller og det lykkedes ham, at starte Danmarks første egentlige serieproduktion af elmøller.

Riisagermøllen ejes af Energimuseet. (2006)
FAKTABOX
 
Opføer 1978:
 
Vindmølle til elproduktion
 
Fundament af beton
 
Kroppen er en gittermast
 
Trebladet vingekonstruktion med opdriftsprofil
 
Møllen krøjer med krøjevinger
 
Bygget som elmølle og i stadig drift
 
moellearkivet.dk/Risagermøllenkort
moellearkivet.dk/logodown