GUNNARS MODELMØLLER, Bøgvadvej 81, Frederikshåb, 7183 Randbøl

moellearkivet.dk/Gunnars modelmøller
Frederikshåb Møllepark ligger lige midt i Jylland i udkanten af landsbyen Frederikshåb, hvor der engang kun var øde hedestrækninger. Her har Gunnar Nielsen ved sin fødegård Torgunsminde skabt et imponerende parkanlæg. Anlægget ligger på en skråning omkranset af skov på tre sider, og består af 7 vindmøller og 2 vandmølle. Den største af møllerne er ca. 6 meter høj. Flere af møllerne er monteret med kværn og kan male mel.
Parken er sirligt opbygget med hver mølle på sit plateau forbundet med gangbroer af træ.

Gunnar Nielsen, der i mange år drev 'Frederikshåb Kartoffelcentral' sammen med sin hustru, gik på efterløn i 1994, rejste ud og kiggede på møller i bl.a. Holland. Siden blev den første mølle færdig i 1998.
Rygtet om Gunnar Nielsens bedrift er rygtedes rundt i landet, og selv om møllerne er gemt bag skov og 400 meter nede af en grusvej, kommer der flere og flere besøgende. "Jeg har jo fribillet til at gøre, hvad jeg vil, og jeg gider ikke bare sidde inde i sofaen og se TV. Det er godt for velværet at lave noget, der optager én, og så er det da ekstra sjovt, at der også kommer nogen og kigger på det." udtaler Gunnar, der nu er blevet 74 år, og selv har lavet hver en stump af sin flotte møllepark.

Parken er i privat eje. (2006)
FAKTABOX
 
Opført ca. 1998-2006: 
 
Modelmøller - 2 - 6 meter høje
 
Fundament af brosten og fliser
 
møllerne er af træ og beklædt med spån og brædder
 
Hattene er beklædt med spån og pap
 
Vingerne har hækværk og klapper
 
Møllerne krøjes med vindrose, svans og stjert
 
Første mølle bygget som modelmølle i 1998
 

Sidste nyt:

Foråret 2013 døde Gunnar Nielsen. Gunnar havde betinget sig, at hvis møllerne ikke blev vedligeholdt, så skulle de rives ned. Heldigvis har hans søn, Per Torben Nielsen, nu overtaget stedet og mølleparken kører videre. Man kan spise sin medbragte mad ved borde og bænke og der er lavet en lille udstilling om mølleparkens tilblivelse. Der findes tillige en sal med plads til omkring 70 personer. 

 

 

moellearkivet.dk/Gunnars modelmøllekort

Find møllerne

Gunnars modelmøller

moellearkivet.dk/Gunnars modelmøllerlogodown