SKOVSGÅRD MØLLE, Påøvej 1, Hennetved, 5900 Rudkøbing (Langeland K.)

moellearkivet.dk/Skovsgaard Mølle pict.
Skovsgård Mølle er den eneste af de tilbageværende møller på Langeland, der er bygget i det 20. århundrede, og på flere områder er den da også ret speciel, f.eks. er hatten løgformet, hvad der ellers er en nordøstdansk tradition, men som sidst i 1800-tallet havde bredt sig til resten af landet. Kværnloftet er ikke placeret lige under stjernehjulsloftet og sigterne, som i andre møller plejer at være installeret nederst i møllen, er her anbragt over kværnloftet. I kælderen står en BUKH glødehovedmotor. Her er motoren altså anbragt inde i møllen, hvor den de fleste andre steder er anbragt i et lille skur udenfor møllen.

Nedenfor møllen ligger den gamle møllegård, og haven er her anlagt som en bondehave fra møllens bygningsår. Her findes et lindelysthus og de gamle roser og stauder er omgivet af buksbomhække. Møllegården fra 1830 er fredet ligesom møllen.

Når man er på Sydlangeland må man ikke snyde sig selv for et besøg på herregården Skovsgaard, som møllen hører under. Skovsgaards tidligere ejer, Ellen Fuglede, testamenterede kort før sin død i 1979, herregården til Danmarks Naturfond. Det var en tak til foreningen, der ved en landskabsfredning sikrede bevarelsen af det smukke gamle herregårdslandskab. Skovsgaard er nu et stort økologisk besøgslandbrug med museer og udstillinger i både hovedbygningen og flere af staldlængerne. En lille perle er 'Tyendemuseet' i hovedbygningen, hvor man som det eneste sted i Danmark, kan gå rundt i de omgivelser, og fornemme de arbejdsvilkår, som tyendet havde på de danske herregårde i 1900-tallet.

Der er fin parkering ved Skovsgaard Mølle, og på Skovsgaard findes en lille økologisk cafe og butik med slik, bøger, gaveartikler m.m.

Sæt en hel dag af til at besøge Skovsgaard og Skovsgaard Mølle. Få et gratis sti-kort i butikken, gå nogle dejlige ture i det skønne landskab og oplev naturen fra sin bedste side. (2004)

FAKTABOX

 

Opført 1904:

 

Hollandsk vindmølle med jordomgang og kælder

 

Kælder støbt i cement

 

Overmøllen er af træ, beklædt med egespån

 

Hatten er løgformet, beklædt med spån

 

Vingerne er monteret med klapper

 

Møllen krøjer med vindrose

 

Bygget som kornmølle

 

Driften ophørt 1954

 
moellearkivet.dk/Skovsgaard Møllekort

Find møllen

Skovsgård Mølle

moellearkivet.dk/Logodownfynmin