AABENRAA SLOTSMØLLE, Ved Slottet 1, 6200 Aabenraa

moellearkivet.dk/Aabenraa Slotsmølle pict
Aabenrå Slotsmølle eller Brundlund Mølle, er en del af det nærliggende Brundlund Slot.
Vi har valgt at kalde møllen 'Aabenraa Slotsmølle', da skilte i lokalområdet viser til "Slotsmøllen".

Den sidste store forandring i middelalderens Aabenraa var anlæggelsen af Brundlund Slot. Slottet skulle være forsvarsværk og blev placeret på en holm i de lave enge syd for byen. Der blev bygget en dæmning så man kunne opstemme Mølleåens vand og få fald til en vandmølle.
Møllen er helt unik, da den er bygget som en kombination af vandmølle og forsvarsværk med skydehuller i de svære munkestensmure.
De ældste dele af møllen stammer sansynligvis fra samme tid, som de ældste dele af slottet, hvilket bl.a. kan ses af den sengotiske bue over indgangen til møllen, der er tidstypisk for denne periode. Mølleriet er af den ældste type, opbygget på et skæreværk, som i Kaleko Mølle, og de to kværne trækkes af et såkaldt laphjul med fremskudte skovlblade på hjulkransen.

Slotsmøllen fungerer som et "arbejdende museum", og en lille udstilling fortæller om møllens historie. I den tilbyggede møllerbolig er der indrettet en lille cafe, der drives af frivillige. Cafeen har åbent fra maj til september - hver søndag fra kl. 13.30 til kl. 17.00. Desuden 1. og 2. påskedag, og første weekend i advent holdes der "julestue". Mølles kan ses i cafeens åbningstid.

Der er rimelig parkering ved slottet og mange bænke, men ingen borde. Toilet findes på slottet, der ikke længere bruges til amtmandsbolig, men er indrettet som kunstmuseum.

Møllen ejes af Aabenraa Byhistoriske Forening. (2004)

FAKTABOX

 

Opført ca. 1530: 

 

Vandmølle med underfaldshjul (laphjul)

 

Fundament af granit

 

Facader i grundmur

 

Taget er et afvalmet tegltag

 

Vandføring, malekarm, stigbord og hjul er bevaret

 

Mølledammen er retableret

 

Bygget som kornmølle og i drift indtil 1914

 

moellearkivet.dk/Aabenraa Slotsmøllekort
moellearkivet.dk/Logo down