ØLSEMAGLE MØLLE, Ølsemaglevej 90, 4623 Ll. Skensved. Køge Kommune

moellearkivet.dk/Ølsemagle Mølle pict.
Ølsemagle Mølle og møllegård står nogle kilometer nordvest for Køge i en lille oase med gamle frugttræer og omgivet af marker til alle sider.

Møllen havde ikke været i brug i 20 år og den var meget forfalden, da man i 1985 begyndte på et omfattende restaureringsarbejde. Planen var at møllen på sin 100 års fødselsdag skulle stå lige så flot, som da den blev bygget. To år efter- i 1987, stod den kønne lille mølle igen i al sin pragt og kunne fejre sin fødselsdag på behørig vis og til glæde for alle som holder af vores gamle møller.

En dag kom smeden fra Ølby med korn til møllen, og kørte sin hestevogn ind i køregangen. Mens han var ved at få hejst sine sække op i møllen, lød der et kæmpe brag. Den ene vinge var faldet ned. Hestene blev bange og stak af. Til alt held kom ingen til skade, hestene blev hurtigt fanget og vingen blev repareret. Det var i 1925.
Et par år senere kom møllebyggerne igen til Ølsemagle Mølle for at reparerer den anden vinge. Møllerens kone havde lige født og naboerne kom på barselsbesøg. Alle ville de give møllerkonen noget hun kunne lide. Hun fik 12 lagkager. Det var skik at møllebyggerne fik kost hos mølleren, når de var ude at reparere en mølle, så de glade håndværkere fik lagkage til kaffen hver dag.

I 1924 blev der installeret en Deutz-motor i møllen.

Der er bevaret både gangtøj og inventar. Møllen er funktionsdygtig og fungerer som museumsmølle.

Ølsemagle Mølle ejes af 'Den Selvejende Institution Ølsemagle Mølle' og drives af 'Ølsemagle Møllelaug'. (2009)

FAKTABOX

Opført 1887:

 

Hollandsk vindmølle med galleri

 

Undermølle i grundmur med køregang

 

Ottekantet overmølle i træ, beklædt med spån

 

Hatten er løgformet, beklædt med spån

 

Vingerne har hækværk til sejl

 

Møllen har krøjebjælker og svans

 

Bygget som kornmølle

 

Driften ophørt 1968

 

moellearkivet.dk/Ølsemagle Møllekort

find møllen

Ølsemagle Mølle

moellearkivet.dk/Logo down