ØRNBJERG MØLLE, Stubbevej 2a, 8410 Rønde. Syddjurs Kommune

moellearkivet.dk/Ørnbjerg Mølle pict
Ørnbjerg Mølle er Djurslands eneste bevarede vandmølle, som er funktionsdygtig. Den ligger syd for Feldballe, omgivet af skov, og får vand fra Ulstrup å. Den kan være vanskelig at finde, men bilkørsel er tilladt igennem skoven til møllen.

Den nuværende bygning er fra 1833. Dette er formentlig forklaringen på, at man har lagt skallekværnen ned under gulvet i undermøllen. Man har på det tidspunkt haft erfaring med sprængte kværnsten, der fløj rundt i lokalet, til fare for både mølleren og hans kunder. Hastigheden på stenen i en skallekværn er ca. 70 km i timen.

Ved møllen har der ligget en flot firlænget møllegård. Den nedbrændte desværre i juli 1988 og er aldrig blevet genopført. Kun lidt af stenbelægningen fra gårdspladsen er tilbage.

Den sidste møller var gamle Anders. Han var fuld af gode historier, ikke mindst om møllernes letsindige omgang med toldkoppen. En af dem gik på mølleren og kromanden, der mødte hinanden i Helvede. "Hvad bringer dig dog her, kromand?" forhørte mølleren sig. "Ah, mine snapseglas var vist for små, og du møller?", "ja, er det ikke besynderligt, de sagde, at min toldkop var for stor!".

Ørnbjerg Mølle fungerer i dag som museumsmølle. Ved møllen er der mulighed for at overnatte på en primitiv teltplads, som Fussingø Statsskovdistrikt har anlagt.

Møllen ejes af staten. (2006)

FAKTABOX

 

Anlagt før 1550: 

 

Vandmølle med overfaldshjul

 

Fundament af kampesten

 

Facader i bindingsværk

 

Taget er halvvalmet og tækket med strå

 

Mølledam, stigbord, malekarm og hjul er bevaret

 

Bygget som kornmølle og i drift til ca. 1950

 

moellearkivet.dk/Ørnbjerg Møllekort

find møllen

Ørnbjerg Mølle

moellearkivet.dk/Logo down